کار کردن به شیوه مشارکت در فروش یا پورسانتی، معمولاً نگرانیهایی با خود بههمراه دارد که یکی از آنها موضوع مالیات همکاری در فروش است. در توضیح این شیوه کاری باید گفت که پورسانت فروش، مبلغی است که فروشنده براساس تعداد فروشهایی که انجام داده است، به دست میآورد که اغلب مازاد بر حقوق پایه پرداخت میشود و به نحوی مکمل حقوق پایه است؛ اما در بیشتر موارد حق بیمه پورسانت فروش و مالیات پورسانت فروش از آن دسته نگرانیهای کارمندان این حوزه است که باید هنگام عقد قرارداد مورد توجه قرار گیرند. اما همواره بهخاطر داشته باشید بهعنوان یک فروشنده، بسیار ارزشمند است که از قوانین کار در این حوزه مطلع باشید و بدانید چه حقوق و نرخ کمیسیونی را باید از یک کارفرما مطالبه کنید.
مالیات همکاری در فروش چیست؟
روشهای محاسبه پورسانت در شرکتها، صنایع، مشاغل و سازمانها مختلف، باهم تفاوت دارند. با اینحال نحوه محاسبه پورسانت در اغلب موارد به این صورت است که درصدی از درآمد فروش هر محصول که توسط فروشنده به فروش رسیده است، بهصورت هفتگی یا ماهانه به فروشنده پرداخت میشود که مکمل حقوق پایه فروشنده خواهد بود.
اما موضوع مورد بحث در اینجا، مالیاتی است که افرادی که به صورت پورسانتی کار میکنند، باید تحت عنوان مالیات پورسانت فروش بپردازند. باید در نظر داشته باشیم که مالیات همواره جزو هزینههایی است که افراد حقیقی و حقوقی ملزم به پرداخت آن به دولت هستند و در صورت عدم پرداخت آن، مجازات میشوند.
بنابر ماده 35 قانون کار، پورسانت یا کمیسیون هم مانند دیگر درآمدها، مشمول مالیات است. به این معنا که افرادی با حقوق پورسانتی هم باید بخشی از درآمد پورسانتی خود را طبق قانون کشور، بهصورت مالیات پرداخت کنند.
نکته دیگر اینکه، طبق ماده 148 قانون کار و به موجب تبصره ۲ ماده ۳۵ قانون کار پورسانت مشمول کسر حق بیمه است و شرکت باید مبلغ پورسانت کارکنان را در لیست بیمه اعلام کند. فروشندگانی که قرارداد پورسانتی میبندند، در صورت استخدام رسمی، باید حق بیمه پرداخت کنند.
چرا توجه به مالیات همکاری در فروش مهم است؟
ساختار پورسانت فروش مشخص میکند یک سازمان چقدر به فروشندگان خود برای هر فروش جداگانه پرداخت میکند. هنگام برنامهریزی ساختار کمیسیون، رهبران فروش هر سازمان باید عواملی را در نظر بگیرند؛ مانند اینکه چقدر از بودجه خود را میتوانند برای پرداخت کمیسیون به هر کارمندی اختصاص دهند، چقدر برای سطوح مختلف خروجی فروش پرداخت میکنند، حقوق پایه کارمندان و هر گونه پاداش یا انگیزه احتمالی که دارند، از جمله این موارد هستند.
اما اهمیت مالیات در پورسانت فروش از این جنبه است که میتوان از کمیسیون فروش که در بسیاری از نقشهای فروش دارای استاندارد است، برای ایجاد انگیزه، هدایت فروش و پاداش دادن به تیمهای فروش برای عملکرد قوی استفاده کرد.
کمیسیونهای پرداختی و موضوع مالیات همکاری در فروش، میتوانند بر استراتژیهای تیم فروش تأثیر بگذارند. بهعنوان مثال، اگر محصولات خاصی کمیسیون بالاتری را ارائه دهند، یک فروشنده ممکن است انتخاب کند که بهطور انحصاری روی آن محصولات تمرکز کند.
بیشتر بخوانید: مجوز راه اندازی فروشگاه اینترنتی
انواع مالیات همکاری در فروش
براساس قانون کار، انواع مالیات پورسانت فروش در سه دسته و بهترتیب زیر اعلام شده است:
- مالیات عملکرد: این مالیات شامل درصد مشخصی از درآمد اشخاص حقیقی (نرخ ماده 131) و حقوقی (نرخ ماده 105) میشود. برای ثبتنام اظهارنامه مالیات عملکردی، باید از طریق سامانه سازمان امور مالیاتی کشور و قسمت اظهارنامه الکترونیک اقدام شود.
- مالیات بر ارزش افزوده: با توجه به نوع کالا و خدمت فروخته شده، مبلغ 9 درصد مالیات ارزش افزوده پرداخت میشود. باید دقت داشته باشید که در بحث مالیات بر ارزش افزوده، در برخی موارد استثنا نیز وجود دارد.
- مالیات تکلیفی: این نوع مالیات توسط کارفرما از حقوق پورسانتی کسر میشود تا در موعد و مهلت تعیین شده به سازمان مالیاتی کشور پرداخت شود. مالیات تکلیفی طبق ماده 84 قانون مالیات مستقیم پرداخت میشود.
آییننامه مالیات همکاری در فروش
این آییننامه به عنوان بخشی از قانون کار، به قوانین نظامهای کارمزدی یا پورسانتی مربوط است. آییننامه اجرایی ضوابط و مزایای نظامهای کارمزدی چند ماده مهم دارد که در ادامه مطلب به آن پرداخته شده است.
- تمامی موارد مربوط به دریافت پورسانت و کارمزد ساعتی باید طبق تبصره ۲ ماده ۳۵ قانون کار جمهوری اسلامی ایران اجرا شوند.
- به مزدی که بابت انجام مقدار کاری مشخص تعیین و پرداخت میشود، کارمزد یا پورسانت میگویند. هر واحد کار مشخص باید از نظر کمّی قابل اندازهگیری یا شمارش باشد.
- با توجه به اینکه کار مورد نظر مربوط به یک نفر یا یک گروه مشخص از کارگران یا مجموعه کارگاه باشد، کارمزد نیز بهصورت کارمزد انفرادی، کارمزد گروهی و کارمزد جمعی تعیین میشود. در نظام کارمزد گروهی و جمعی، باید علاوهبر کار هر یک از کارگران، سهم هر یک در میزان فعالیت و کارمزد حاصل از قبل مشخص گردد و موضوع مورد قبول کارگران باشد.
- تغییر نظام کارمزدی به سایر نظامهای مزدی یا بالعکس در مورد تمام یا قسمتی از کارکنان در کارگاه، بایستی پس از تأیید شورای اسلامی کار یا انجمن صنفی و یا نمایندگان قانونی کارگران کارگاه به تصویب وزارت کار و امور اجتماعی برسد.
- در صورت توقف کار بهواسطه قوای قهریه یا حوادث غیر قابل پیشبینی که وقوع آن از اراده طرفین خارج باشد، مقررات ماده ۱۵ قانون کار اجرا خواهد شد. ولی هر گاه عوامل توقف کار برای کارفرما قابل پیشبینی بوده و خارج از اختیار کارگر باشد، کارفرما علاوهبر مزد ثابت (در مورد قرارداد کار ترکیبی)، مکلف به پرداخت مزد مدت توقف کار به مأخذ متوسط کارمزد آخرین ماه کارکرد کارگر خواهد بود. در صورت بروز اختلاف، تشخیص موارد فوق با وزارت کار و امور اجتماعی است.
بیشتر بخوانید: درآمد سایت های فروشگاهی
خدمات افکس زون
در مجموعه myfxzone با ارائه مشاوره تخصصی، کارگاههای انتقال تجربه و ورکشاپهای آموزشی، همه چیز درباره موضوعات مرتبط با تجارت الکترونیک، مانند دراپ شیپینگ، شاپیفای، بلاکچین و… به مخاطبان آموزش داده میشودتا به موفقیت در کسب و کار آنها کمک کند. با کمک گرفتن از مجموعه افکس زون و شرکت در دوره آموزشی دراپ شیپینگ، بدون نیاز به آزمونوخطا و بهراحتی میتوانید مسیر کسب درآمد دلاریتان را بسازید.
در پایان باید این نکته را مدنظر داشت که کمیسیون همکاری در فروش یا مالیات همکاری در فروش، از جمله موارد بحث برانگیز است که باید هنگام عقد قرارداد مورد توجه قرار گیرد و مطابق با قانون کار اجرا شود.
همچنین تاکید بر این نکته لازم است که بنابر قانون کار، به درآمد پورسانتی نیز مالیات تعلق میگیرد. در اهمیت این نوع درآمد، باید تکرار کرد که میزان درآمد دریافتی از طریق همکاری در فروش، باعث ایجاد انگیزه در کارمندان شده و حتی ممکن است استراتژی یک مجموعه را تغییر دهد.
اگر فروشنده بهعنوان کارمند یک شرکت یا سازمان درحال فعالیت باشد و بهصورت پورسانتی حقوق بگیرد، وظیفه کسر مالیات از حقوق و پرداخت آن به سازمان مالیات، با شرکت (کارفرما) است.
باید درنظر داشت که این موضوع در صورتی که قرارداد بین کارفرما و فروشنده خارج از مقررات قانون کار عقد شده باشد، منتفی است و قرارداد پورسانتی شامل بیمه نمیشود.